Project Description

Az egri szeminárium látta vendégül az országos kispaptalálkozó résztvevőit

Az ország szemináriumainak papnövendékei tavaszi találkozójukon az Egri Főegyházmegye szemináriumában vendégeskedtek március 24-25-én. A nagyböjti készület jegyében városi keresztút, Eger nevezetességeinek megismerése és Ternyák Csaba érseki szentmiséje jelentette a zarándoklat programját.
Magyarország összes szemináriumából és a gyulafehérvári szemináriumból mintegy 200 kispap és elöljáróik részvételével tartották meg Egerben a minden évben hagyományosan megrendezett szemináriumok találkozóját. A papnövendékek pénteken az Egri Érseki Papnevelő Intézet épületéből indulva, a városon át az egri várba érkezve végezték keresztúti imáikat. A reverendában haladó csoport gitárok, dobok kíséretében „imádkozta végig” a várost, a befejező stációt az alkonyatban fáklyák fénye mellett mondták el, imáikat felajánlva az előttük elterülő városért.
A napot az egri kispapok szervezésében egymás megismerését célzó kvízzel, játékkal, sporttal és beszélgetéssel zárták.
A szombat az Egri Főegyházmegye nevezetességeinek megismerésével telt. Ellátogattak a nemrégiben felújított és látogatóközponttá bővített Érseki Palotába, ahol a kiállítások megtekintését követően a házigazdák kávé és sütemény melletti beszélgetésre invitálták a csoportokat. A látogatók megnézték a székesegyház és a líceum épületét, és elsétáltak a Dobó térre, hogy bepillantsanak a minorita templomba és a barátok templomába.
Különleges örömet ad a találkozás, főként ha az összekötő kapocs a közös hivatás – köszöntötte Ternyák Csaba érsek a szentmise elején a magyarországi és a gyulafehérvári szemináriumból érkezett papnövendékeket. Amikor hálát adunk a hivatásokért, értetek vagyunk hálásak, akik igent mondtatok a hívásra, tudván, hogy küzdelmes lesz járni azon az úton, amire ráléptetek – fogalmazta meg a főpásztor. – Azzal a bizonyossággal élhetünk, hogy Isten szeretete fenntart a nehézségek közepette – biztatott.
A szentmise végén a papnövendékek és a szemináriumi elöljárók a bazilika lépcsőjén sorakoztak fel egy csoportképhez, megörökítve a találkozás megerősítő pillanatát.